Beukenhaag planten: hoe doe je dat? Tips & advies om een beukenhaag te planten

Wilt u een beukenhaag planten en vraagt u zich af hoe, in welk seizoen en wanneer precies een beukenhaag planten het meest optimaal is? Via deze webshop geven we antwoord op de vraag wanneer u het beste een beukenhaag kunt planten en geven we tips over het planten van een beukenhaag, rekening houdend met onder andere verschillende grondsoorten. Ook geven we tips over hoe u het beste uw beukenhaag kunt snoeien en de nazorg. Zo kunt u jarenlang genieten van de beukenhaag na het planten.


Naast de groene en rode beukenhaag fagus sylvatica bladhoudend, 
bieden we ook haagbeuk carpinus betulus aan bladverliezend. Kijk hieronder voor het aanbod. 
carpinus betulus aanbod
 

Een beukenhaag planten: wanneer en in welk seizoen?

Een beukenhaag planten, wanneer en in welk seizoen kan dat?
Dit is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Wij zijn gespecialiseerd in de vollegrond beukenhagen, daarom verkopen wij uitsluitend vollegrond beukenhagen met blote wortel.
Een beukenhaag planten vanuit de volle grond (met blote wortel) kan het beste in het na seizoen tot en met het begin van de lente. Wanneer u de beukenhaag het beste kunt planten in dit seizoen is dus: vanaf half of eind oktober tot en met begin of half april.
De beukenhaag gaat in de winter ‘in rust’, waardoor het planten het beste in het seizoen ervoor of erna gedaan kan worden. Hierdoor is er tevens minder uitvalkans bij de beukenhaag. 
Gedurende een zwaardere vorstperiode is het planten van een beukenhaag niet mogelijk. Daardoor kunt u het beste de winter vermijden wanneer u de beukenhaag wilt planten en u houden aan het hier beschreven seizoen.
 

Kan de beukenhaag in de schaduw?

De beukenhaag gedijt het beste in de schaduw. Ook een plek waar de beukenhaag in de halfschaduw staat, is geen ramp voor de haag. Op deze plekken zal de plant ook gezond blijven, maar misschien wat minder hard groeien. Het is dus geen probleem om uw beukenhaag in de schaduw of in de halfschaduw te plaatsen; wat zon kan geen kwaad, zolang de beukenhaag maar niet de hele dag volop in de zon staat.
 

Weersomstandigheden tijdens planten

Tijdens het planten is het goed om ook rekening te houden met het weer. 
Bij zonnige dagen en / of wind, is het allerbelangrijkste om de wortels niet te laten uitdrogen. Bedek de wortels eventueel tijdelijk met een zeil. De planten zitten bij ons zodanig verpakt op de pallet, dat de wortels niet kunnen uitdrogen tijdens vervoer. Bij zonnig weer en weinig regen kunt u de planten het beste goed aanwateren.

Bij nat weer, en veel regen, is het belangrijk om in de gaten te houden dat de grond niet te nat is. De wortels hebben niet graag natte voeten. Eventueel kan door met de schop in de grond worden gekeken of de grond niet te droog of te nat is. 

De planten kunnen tegen lichte, matige vorst. Het is wel van belang als het zwaarder vriest, om te kijken dat u zelf wel de grond kunt bewerken, en u zodanig de gleuf kunt maken.
 

Hoeveel planten heb ik nodig voor een beukenhaag per meter?

Voordat u begint met uw beukenhaag planten, dient u uiteraard te weten hoeveel planten u nodig heeft. Om dit te bepalen, kijkt u naar hoeveel beuken per meter u in de tuin wilt. Als u een beukenhaag gaat planten, dan moet er voldoende afstand tussen de planten zitten. Hoe kleiner de plant, hoe dichter deze in verhouding tot de anderen geplant kan worden. Het bepalen van het aantal beukenhagen per meter is afhankelijk van de grootte van de plant.
Hoe groter de plant, hoe groter de wortels. Hierdoor hebben grote beuken meer ruimte nodig om te kunnen groeien. Grote beukenhagen plant je daarom verder uit elkaar. Geen enkele plant is hetzelfde en dus zal de grootte altijd enigszins verschillen. De regel is: hoe vaker u snoeit, hoe dichter en voller uw haag wordt.

Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende groottes en aantallen beukenhaag per strekkende meter. Dit zijn de ideale plantafstanden voor een beukenhaag:
  • 40-60 cm: enkele rij 6 stuks, dubbele rij 10 stuks
  • 60-80 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij 9/10 stuks
  • 80-100 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij 9/10 stuks
  • 100-125 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
  • 125-150 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
  • 150-175 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
  • 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks, dubbele rij 7/9 stuks

Enkele rij :  *  *  *  *  *  Voordelen enkele rij: voordelig en sneller planten 
Dubbele rij: *  .*  .*  . * .    Voordelen dubbele rij: een vollere en dichtere haag

Houdt u er wel rekening mee, dat u bij een dubbele haag voldoende ruimte heeft voor de gleuf en om de beukenhaag in verband te planten. Vermenigvuldig het aantal beukenhaag per meter met het aantal strekkende meters om eenvoudig het totaal aantal planten uit te rekenen wat u nodig heeft. U kunt een beukenhaag in een enkele of dubbele rij planten. U kunt de planten zowel naast elkaar als zigzag planten. Wilt u graag advies over de hoeveelheid beukenhaag per meter? Neem dan gerust even contact met ons op.



    Lees meer
 

Is de beukenhaag giftig?

U hoeft zich geen zorgen te maken dat de beukenhaag giftig is. U kunt deze plant met een gerust hart planten in een tuin waar nieuwsgierige kinderen of dieren in rondlopen, de haag is namelijk niet gevaarlijk. Let er wel op dat loslopende dieren, zoals konijnen, niet te veel eten van het blad en zeker geen oud blad eten (dat kan niet verteerd wordt snel een sterke afzetting van kurkstof plaatsvindt. Dit is niet schadelijk voor de plant zelf).
 

Waar kan een beukenhaag niet tegen?

De beukenhaag is een zeer sterke plant. Zoals bij elke plant, is het belangrijk dat de haag altijd voldoende water krijgt. Te veel of te weinig water kan tot gevolg hebben dat de plant sterft. Ook zijn er een paar ziekten die af en toe bij de beukenhaag voorkomen, maar over het algemeen laat deze plant zich niet snel kennen. Om zo lang mogelijk van de plant te genieten, is het belangrijk dat u er goed voor zorgt. Dit doet u door de beukenhaag met regelmaat te snoeien (bij voorkeur niet in de zon) en jaarlijks te bemesten. Wat ook niet vergeten mag worden is de grond. Deze mag niet standaard vochtig zijn; dit is niet geschikt voor de haag. Heeft u bijvoorbeeld kleigrond in uw tuin, dan is het beter om voor een andere haagplan te kiezen. Weet u niet wat voor soort grond u in uw tuin heeft? Stel ons gerust uw vragen, we proberen u dan zo goed mogelijk te helpen.
 

Hoeveel water heeft een beukenhaag nodig?

De beukenhaag heeft voldoende water nodig, maar niet te veel. Wanneer de beukenhaag bij u in de tuin staat, hoeft u deze nauwelijks bij te wateren. Het is verstandig om de haag van extra water te voorzien wanneer u deze net heeft geplant. Ook wanneer het een lange periode erg droog is, moet u de beukenhaag voorzien van extra water. Zo voorkomt u dat de plant uitdroogt of sterft. Let ook goed op de zon tijdens droge en warme periodes: de beukenhaag mag niet in de volle zon staan. Kunt u dit niet voorkomen of staat uw beukenhaag deels in de zon? Dan kunt u het beste de haag beschermen met een parasol.
 

Wat voor ziekten komen voor bij de beukenhaag?

De Beukenhaag is een sterke plant, maar dat betekent niet dat er geen ziektes voor kunnen komen. Door ziekte in de beukenhaag zo snel mogelijk te herkennen, kun je direct handelen. Zo ben je eventuele sterfte van de beukenhaag door ziektes voor. De meestvoorkomende ziekten bij de beukenhaag zijn de meeldauw, spintmijt, spanrupsen en beukenbladluis. Klik hier voor meer informatie over de ziekten bij de beukenhaag en hoe deze te bestrijden.
 

Wat te doen tegen bladluis bij beukenhaag?

Het kan gebeuren dat uw beukenhaag last krijgt van bladluis, een van de meest voorkomende ziekten. Een kleine hoeveelheid bladluizen kan weinig kwaad voor een volwassen, gezonde beukenhaag. Het is echter wel goed om dit in de gaten te houden, gezien de bladluizen uw beukenhaag wel kunnen beschadigen. Een goede en effectieve techniek om bladluizen van uw beukenhaag te verwijderen en de ziekte tegen te gaan is door met een harde waterstraal op de plant te spuiten. U spuit de luizen zo van de haag af. Heeft u wel te maken met een serieuze plaag, dan kunt u ervoor kiezen om lieveheersbeestjes uit te zetten, of bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
 

Welke grondsoort is geschikt voor het planten van de beukenhaag?

Kiest u voor een groene beukenhaag, dan is het belangrijk dat u deze in de juiste grondsoort plant. Een te vochtige grond, zoals klei, is niet geschikt voor de haag. Wat u wel kunt proberen is om de natte grond te mixen met bemeste tuinaarde, DCM Vivimus of andere compost. Belangrijk is dat het goed gemixt wordt met het vochtige zand- of kleigrond. 
Dit kan makkelijk worden gedaan tijdens het graven van de gleuf of het gat waarin u de beukenhaag gaat planten. De DCM of het compost kunt u mixen met klei of zand dat uit de gleuf komt. Vervolgens kunt u de beukenhaag in de gleuf of in het gat plaatsen. Kleigrond is te herkennen doordat je de natte grond kunt rollen tot een potlood. Zandgrond is dan weer te herkennen aan het feit dat het makkelijk uit elkaar valt.

De Fagus Sylvatica kunt u het beste in open en luchtige grond planten. Deze hoeft u niet per sé te mengen met bemeste tuinaarde, DCM of compost, maar we raden dit wel aan. Op deze manier heeft u altijd een basisbemesting en weet u zeker dat er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen.
 

Tips voor het planten van een beukenhaag

Met onderstaande tips kunt u eenvoudig zelf een beukenhaag planten.

  • De wortels van de planten mogen niet uitdrogen. Plant de haag daarom direct, of bewaar deze uit de zon, uit de wind en in de schaduw. U kunt ze ook tijdelijk inkuilen of onder een zeil bewaren.
  • Dompel de wortels in geen geval in het water, in verband met de aanwezige schimmels (Mycorrhiza).
  • Sproei de wortels een beetje nat voor het planten.
  • Zorg voor een gleuf die voldoende ruimte biedt voor de planten. Hierbij kunt u aan afstand van minimaal 35cm diep en 20cm breed aanhouden. Bij een dubbele haag kunt u een breedte van 30cm aanhouden.
  • Maak de grond onder de gleuf goed los. De grond dient open en luchtig zijn. Begin dus niet met planten als de grond nat en dichtgeslagen is.
  • Voor extra voeding kunt u DCM vivimus, of PHC Treesaver toevoegen. Hierdoor slaan de planten sneller aan en is er minder uitvalkans.
  • DCM, compost, turf- of potgrond is noodzakelijk als u kleigrond of ander soort vochtige grond heeft. Zo voorziet u de wortels van zuurstof en verkleint u de kans dat de planten niet groeien.
  • Bij natte grond is het raadzaam om drainage aan te leggen. 
  • Het planten van de beukenhaag doet u op dezelfde diepte als waarin de plant heeft gezeten op de kwekerij (35cm). Stamp vervolgens de grond aan om de plant voldoende ondersteuning te geven.
  • U hoeft de beukenhaag niet direct water te geven bij het planten. Het is belangrijk dat u dit doet als de plant al een tijdje in de grond staat en begint te groeien. Houd er in droge periodes rekening mee dat de plant extra water nodig heeft.
  • Bij zonnig weer dient u op te letten dat de wortels van de beukplanten niet uitdrogen. Door hier rekening mee te houden zorgt u voor een optimale groei van uw beukenhaag. Ook beschermt u de bladeren het beste tegen fel zonlicht. De beuk moet daarom in de (half)schaduw gezet worden.

 Heeft u vragen over deze tips? Neem dan contact met ons op en we geven u met plezier extra informatie over het planten van de beukenhaag.

Verschillende soorten beukenhagen

Als u ook zo'n mooie bladhoudende beukenhaag in de tuin wilt, is het belangrijk om te weten dat u kunt kiezen tussen twee verschillende kleuren; de groene Fagus en de rode Fagus. Beide soorten zijn bladhoudend en in de winter verkleuren hun bladeren naar een bruine kleur. Na de winter krijgt de beukenhaag nieuw blad. In het voorjaar en in de zomer heeft de rode Fagus heeft een dieprode bladkleur, de groene Fagus heeft gedurende deze periode groene glanzende bladeren.
 

Wat is het verschil tussen een beukenhaag of haagbeuk?

De beukenhaag en de haagbeuk zijn twee verschillende soorten planten, die geen familie van elkaar zijn. De beukenhaag is familie van de beuk en wordt ook wel ‘Fagus Sylvatica’ genoemd. De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie, de Latijnse botanische naam voor deze plant is ‘Carpinus Betulus’. Je kunt de verschillen tussen deze soorten vooral terugzien in het blad. De bladeren van de haagbeuk hebben een kartelrand en hebben een iets andere groene kleur. Het blad van de beukenhaag is wat gladder en glanzender dan dat van de haagbeuk. De haagbeuk groeit daarnaast beter op zwaardere, natte grond en/of kleigrond dan de beukenhaag. Een ander belangrijk verschil is dat de haagbeuk carpinus bladverliezend is in de winter. De beukenhaag is bladhoudend en behoudt daardoor zijn blad tijdens de winter.
 

Wanneer beukenhaag verplanten of beukenhaag poten?

Bij het opvullen van een bestaande beukenhaag, kunt u ook onze beukenhaag planten. Deze planten van de beukenhaag kunt u verplanten in uw huidige haag, waardoor uw haag weer prachtig vol wordt. Kies een maat die het beste past bij uw huidige beukenhaag. U kunt kiezen voor een maat kleiner, het is dan wachten tot de gewenste hoogte is bereikt. Of kies een maat groter, en snoei de planten terug tot de hoogte van de huidige beukenhaag. Er wordt ook vaak gesproken over beukenhaag poten, dit is niets anders dan het planten van een beukenhaag. In feite is een beukenhaag verplanten of poten dus ongeveer hetzelfde.

De beukenhaag kunt u natuurlijk ook letterlijk verplanten of verplaatsen. Als u een beukenhaag wilt verplanten, maakt het niet uit of u een jonge of oude beukenhaag gaat verplanten of poten. U vraagt zich misschien af wanneer u het beste de beukenhaag kunt verplanten. U kunt de beukenhaag het beste in de rustperiode verplanten, dat is van oktober tot en met maart. De plant wordt dan niet gestoord in de groeiperiode.



Zie hiervoor ons aanbod taxushaag planten.

 

Hoe een beukenhaag stekken?

Het is niet mogelijk om een beukenhaag te stekken.
 

Wanneer een beukenhaag bestellen?

Bij onze beukenhaag kwekerij kunt u tussen half oktober en half april bestellen. Reserveren behoort ook tot de mogelijkheden. Informeer geheel vrijblijvend naar mogelijkheden, door een mailtje te sturen naar onze klantenservice of door ons te bellen. Wij helpen u graag!
 

Nazorg na het planten van de Fagus Sylvatica, groene en of rode beukenhaag

Nadat de beukenhagen zijn geplant kunt u met goede nazorg de beukenhagen in topconditie houden.
  • Geef de Fagus Sylvatica planten voldoende water. Dit is vooral belangrijk tijdens drogere periodes zoals het voorjaar en de zomer. Dit kan door middel van een druppelslang, of door een andere vorm van irrigatie.
  • Zorg voor goede ontwatering of drainage bij overmatige regenval.
  • Het is aan te raden om de haag 2 keer per jaar of 1 keer per jaar te snoeien, maar altijd voor de langste dag. Kijk voor meer info bij tips voor onderhoud van uw beukenhaag.
  • Bemest de beukenhaag na 1 jaar bij. gebruik hiervoor DCM-mix, Humuforte, koemestkorrels of NPK-mix.
  • Krijgt uw beukenhaag last van insecten of plagen zoals beukenbladluis of witte vliegen? Dan wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Door de beukenhagen met een tuinslang en een flinke straal water af te spoelen, krijgt u luizen en vliegen weg. Mocht dit onvoldoende werken, dan kunt u door middel van een bespuiting met een bestrijdingsmiddel de insecten tegengaan. Van luis gaat een beukenhaag niet dood. Het is wel mogelijk dat er een groeiachterstand optreedt, daarom is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.
 

Hoe moet je een beukenhaag snoeien?

Wanneer het gaat om onderhoud van uw plant, dan is het belangrijk dat u weet hoe u de beukenhaag het beste kunt snoeien. Zo komen er stiekem aardig wat vragen naar boven: kun je de beukenhaag snoeien in de zon?; welke richting moet je op snoeien?; wat heb je nodig?; hoe vaak moet je snoeien en wat is het beste seizoen om te snoeien? We beantwoorden graag al deze vragen.

U kunt uw beukenhaag het beste één tot twee keer per jaar snoeien met een heggeschaar. Het voorjaar en de herfst hebben de voorkeur, in de periode maart tot en met augustus. Wanneer u de beukenhaag gaat snoeien, is het aan te raden van boven naar beneden te werken. Het enige materiaal dat u nodig heeft om uw beukenhaag te snoeien is: een hand heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Door beukenhagen taps te snoeien, krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Staan uw hagen op een zonnige plek met veel lichtinval, dan kunt u de beukenhaag zonder problemen recht snoeien. Let wel op dat u de beukenhaag niet gaat snoeien in de volle zon. De beukenhaag snoeien in de zon kan tot gevolg hebben dat u de bladeren beschadigt, waardoor de plant minder goed kan groeien. Het beste snoeit u de haag dus in de schaduw.
Na het snoeien maakt de beukenhaag nieuw blad. Kijk ook bij beukenhaag algemene info voor meer algemene informatie over beukplanten.
 

Mag je een beukenhaag snoeien in de winter?

Het is niet aan te raden om de beukenhaag te snoeien in de winter. U kunt de plant het beste snoeien in maart tot en met augustus. In de winter gaat de plant ‘in rust’ en daarna gaat deze weer bloeien. Door de beukenhaag voor de winter start te snoeien, zorgt u ervoor dat de haag weer mooie, gezonde bladeren krijgt.
 

Bestel online beukplanten via onze webshop

Op onze online webshop beukplanten.nl kunt u eenvoudig online beukplanten bestellen. Wij leveren via onze kwekerij uitsluitend beukenhaag planten met blote wortel. U kunt bij ons terecht voor de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea) en de groene beuk (Fagus Sylvatica). We hebben tevens een ruim assortiment taxushaag planten. Wanneer u online bestelt, zorgen wij ervoor dat de planten zo kort mogelijk voor verzending in onze kwekerij worden gerooid en zo snel mogelijk bij u aan huis worden bezorgd. U kunt tevens het aflevermoment kiezen bij het bestellen. U kunt ook uw bestelling ophalen bij onze bedrijfslocatie te Etten-leur. Heeft u vragen of opmerkingen over uw bestelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Neem contact met ons op via het contactformulier.
 

Waarom kiezen voor beukenhaag planten van onze eigen kwekerij?

Al onze beukenhaag planten worden op eigen kwekerij geteeld en verzorgd. Hierdoor zijn de lijnen kort en bent u verzekerd van verse, hoge kwaliteit planten. Door middel van onkruid-, ziekte- en plaagbeheersing kunnen wij de gewassen telen onder optimale omstandigheden. In droge perioden zorgen we voor extra beregening en we controleren altijd de kwaliteit van onze planten voor verkoop. Dit doen wij voor zeer scherpe prijzen, door de rechtstreekse verkoop. Lees hier meer informatie over onze boomkwekerij.
 

Verschillen tussen vollegrond en potgeteelde beukenhaag planten

Planten uit de vollegrond zijn planten die met blote wortel in de grond zijn geteeld. Het voordeel van planten uit de vollegrond is dat deze relatief goedkoop zijn. Het teelseizoen loopt van eind oktober tot half april en is mede afhankelijk van het weer en het zogenaamde ‘in rust gaan’ van de plant. Planten die in volle grond zijn geplaatst, hebben vaak een gelijkmatige wortelgroei waardoor ze een sterke basis hebben. Dit verkleint de uitvalskans van een plant. Een nadeel van planten met blote wortel is dat ze niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Naast planten uit de vollegrond kunt u ook kiezen voor potgeteelde planten. Dit zijn planten die, zoals de naam al doet vermoeden, in potten worden geteeld. Het voordeel hiervan is dat deze het hele jaar door verkrijgbaar zijn, maar dit maakt de planten ook duurder dan de vollegrondvariant. Beukplanten.nl levert uitsluitend planten uit de vollegrond met blote wortel en geen totale haagconcepten en beukenhagen met kluit.
 

Wat is de juiste plantafstand voor een beukenhaag?

Er is geen universele plantafstand voor beukenhagen, omdat de plantafstand afhangt van de hoogte van uw beukplanten en hoe dicht u de haag wilt hebben. Vijf tot zes planten per strekkende meter is voor een gemiddelde haag meestal voldoende. Een zeer hoge beukenhaag heeft tenminste 25 cm nodig tussen de verschillende beukenhagen. Van grote planten heeft u uiteraard minder nodig per strekkende meter dan kleine planten. Is het de bedoeling om een zeer dichte haag te planten, dan is het zigzag planten van de beukenhagen een goede manier om een dichte haag te creëren. U kunt ook een dubbele haag in verband planten. Voor meer tips lees onze beukenhaag tips pagina.
beukenhagen van eigen kwekerij.