Beukenhaag planten wanneer en info/ tips?

Wilt u een beukenhaag planten en vraagt u zich af hoe en wanneer een beukenhaag planten het optimaalst is? Op deze pagina geven we antwoord op de vraag wanneer u het beste een beukenhaag kunt planten en geven we tips over het planten van een beukenhaag rekening houdend met onder andere verschillende grondsoorten. Ook geven we tips voor snoeien beukenhaag en nazorg voor uw beukenhaag planten.
Wanneer beukenhaag planten ?

  ‘Een beukenhaag planten, wanneer kan ik dit doen?’ Dit is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Wij zijn gespecialiseerd in de vollegrond beukenhagen, daarom verkopen wij uitsluitend vollegrond beukenhagen met blote wortel.

Een beukenhaag planten vanuit de volle grond (met blote wortel) kan vanaf half/eind oktober tot en met begin/half april. Dit is de beste periode om te planten, in verband met het ‘in rust gaan’ van de planten. Hierdoor is er tevens minder uitvalkans bij de beukenhaag. Van het najaar tot en met het voorjaar zijnde planten namelijk in rustfase en kunnen de beukplanten geplant en gerooid worden. Gedurende een vorstperiode is het planten van een beukenhaag niet mogelijk. 
 

Hoeveel planten heb ik nodig voor een beukenhaag?

Voordat u begint met planten, dient u uiteraard te weten hoeveel planten u nodig heeft. Wanneer u een beukenhaag gaat planten moet er voldoende afstand tussen de verschillende planten zitten. Hiervoor geldt: hoe kleiner de plant, hoe dichter deze in verhouding tot anderen geplant kan worden. Het aantal stuks per meter hangt daarom af van de grootte van de plant.

Grotere planten hebben grotere wortels, waardoor ze meer ruimte nodig hebben om te kunnen groeien. Om deze reden dienen grote planten verder uit elkaar gezet te worden. Hoe vaker u snoeit, hoe dichter de haag wordt, Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een volle haag. Hierbij kunt u het beste het aanbevolen aantal keren, dus een of twee keer per jaar, snoeien. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende groottes en aantallen per strekkende meter. Dit zijn de ideale plantafstanden voor een beukenhaag.
 
 • 40-60 cm: enkele rij 6 stuks, dubbele rij  10 stuks
 • 60-80 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
 • 80-100 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
 • 100-125 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 125-150 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 150-175 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks, dubbele rij 7/9 stuks

Enkele rij :  *  *  *  *  *  Voordelen enkele rij: voordelig en sneller planten 
Dubbele rij: *  .*  .*  . * .    Voordelen dubbele rij: Een vollere en dichtere haag

Houdt er wel rekening mee, dat je bij een dubbele haag voldoende breedte hebt voor de gleuf, en om de planten in verband te planten. Vermenigvuldig het aantal per meter met het aantal strekkende meters om eenvoudig het totaal aantal planten uit te rekenen wat u nodig heeft.


Welke grondsoort is geschikt voor het planten van de beukenhaag?

De Fagus Sylvatica kunt u het beste in open en luchtige grond planten. Bij natte zandgrond of kleigrond is het een must om de grond te mixen met bemeste tuinaarde. U kunt ook kiezen voor DCM vivimus of andere compost, zolang dit goed gemixt wordt met de zand-of kleigrond. Dit kan makkelijk worden gedaan tijdens het graven van de gleuf of het gat waarin u de beukenhaag gaat planten. De DCM of compost kunt u mixen met klei of zand dat uit de gleuf komt. Vervolgens kunt u de beukenhaag in de gleuf of in het gat plaatsen. Hierdoor krijgen de planten direct een basisbemesting. Het zorgt er ook voor dat er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen. Ook op gewone, losse zandgrond is dit aan te raden. Hierdoor heeft u gelijk een basisbemesting. U kunt op deze manier tevens een beukenhaag verplanten.
 

Beukenhaag planten hoe en tips stappenplan


Met onderstaande tips kunt u eenvoudig zelf een beukenhaag planten.
 
 • Laat de wortels van de planten niet uitdrogen wanneer u de planten ontvangt. Zorg ervoor dat de planten uit de zon en wind en in de schaduw bewaard worden, wanneer de planten niet direct worden geplant. U kunt de planten ook tijdelijk opkuilen.
 • Dompel de wortels in geen geval in het water, in verband met de aanwezige schimmels (Mycorrhiza).
 • Sproei de wortels wel nat voor het planten.
 • Zorg voor een gleuf die voldoende ruimte biedt voor de planten. Hierbij kunt u aan afstand van minimaal 35cm diep en 20cm breed aanhouden. Bij een dubbele haag kunt u een breedte van 30cm aanhouden.
 • Maak de grond onder de gleuf goed los. De grond dient open en luchtig zijn. Begin dus niet met planten als de grond nat en dichtgeslagen is.
 • Voor extra voeding kunt u DCM vivimus, of PHC Treesaver toevoegen. Hierdoor slaan de planten sneller aan en is er minder uitvalkans.
 • Op zwaardere en/of kleigrond is het een must om DCM vivimus of pot-of turfgrond  toe te voegen aan de planten. De wortels hebben namelijk zuurstof nodig. Door het toevoegen van deze producten wordt de uitvalkans verkleind.
 • Bij natte grond is het raadzaam om drainage aan te leggen. 
 • Het planten van de beukenhaag  doet u op dezelfde diepte als waarin de plant heeft gezeten op de kwekerij. Stamp vervolgens de grond aan om de plant voldoende ondersteuning te geven.
 • Water geven is niet direct noodzakelijk, belangrijker is om dit te doen als de planten al enige tijd in de grond staan en groeien. Met name tijdens drogere periodes zoals het voorjaar en de zomer, is het belangrijk dat de planten voldoende bewaterd worden.
 • Bij zonnig weer dient u op te letten dat de wortels van de beukplanten niet uitdrogen. Door hier rekening mee te houden zorgt u voor een optimale groei van uw beukenhaag.
Verschillende soorten beukenhagen

Als u ook zo'n mooie bladhoudende beukenhaag in detuin wilt, is het belangrijk om te weten dat u kunt kiezen tussen twee verschillende kleuren; de groene Fagus en de rode Fagus. Beide soorten zijn bladhoudend en in de winter verkleuren hun bladeren naar een bruine kleur. In het voorjaar en in de zomer heeft de rode Fagus heeft een dieprode bladkleur, de groene Fagus heeft gedurende deze periode groene glanzende bladeren
 

Wat is het verschil tussen een beukenhaag of haagbeuk?

  De beukenhaag en de haagbeuk zijn twee verschillende soorten planten, die geen familie van elkaar zijn. De beukenhaag is familie van de beuk en wordt ook wel ‘Fagus Sylvatica’ genoemd. De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie, de Latijnse botanische naam voor deze plant is ‘Carpinus Betulus’. Je kunt de verschillen tussen deze soorten vooral terugzien in het blad. De bladeren van de haagbeuk hebben een kartelige rand en hebben een iets andere groene kleur. Het blad van de beukenhaag is wat gladder en glanzender dan dat van de haagbeuk. De haagbeuk groeit daarnaast beter op zwaardere, natte grond en/of kleigrond dan de beukenhaag. Een ander belangrijk verschil is dat de haagbeuk carpinus bladverliezend is in de winter. De beukenhaag is bladhoudend en behoudt daardoor zijn blad tijdens de winter.Zie hiervoor ons aanbod taxushaag planten


Beukenhaag verplanten of beukenhaag poten

Bij het opvullen van een bestaande beukenhaag, kunt u ook onze beukenhaag planten gebruiken om te verplanten in uw huidige beukenhaag. Kies een maat die het beste past bij uw huidige beukenhaag. U kunt kiezen voor een maat kleiner, het is dan wachten tot de gewenste hoogte is bereikt. Of kies een maat groter, en snoei de planten terug tot de hoogte van de huidige beukenhaag. Er wordt ook vaak gesproken over beukenhaag poten, dit is niets anders dan het planten van een beukenhaag.

 


Wanneer een beukenhaag bestellen

Bij onze beukenhaag kwekerij kunt u tussen half oktober en half april bestellen. Reserveren behoort ook tot de mogelijkheden. Informeer geheel vrijblijvend naar mogelijkheden, door een mailtje te sturen naar onze klantenservice of door ons te bellen. Wij helpen u graag!


Nazorg na het planten van de Fagus Sylvatica, groene en of rode beukenhaag

Nadat de beukenhagen zijn geplant kunt u met goede nazorg de beukenhagen in topconditie houden.
 
 • Geef de Fagus Sylvatica planten voldoende water. Dit is vooral belangrijk tijdens drogere periodes zoals het voorjaar en de zomer. Dit kan door middel van een druppelslang, of door een andere vorm van irrigatie.
 • Zorg voor goede ontwatering of drainage bij overmatige regenval.
 • Het is aan te raden om de haag 2 keer per jaar of 1 keer per jaar te snoeien, maar altijd voor de langste dag. Kijk voor meer info bij tips voor onderhoud van uw beukenhaag.
 • Bemest de beukenhaag na 1 jaar bij. gebruik hiervoor DCM-mix, Humuforte, koemestkorrels of NPK-mix.
 • Krijgt uw beukenhaag last van insecten of plagen zoals beukenbladluis of witte vliegen? Dan wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Door de beukenhagen met een tuinslang en een flinke straal water af te spoelen, krijgt u luizen en vliegen weg. Mocht dit onvoldoende werken, dan kunt u door middel van een bespuiting met een bestrijdingsmiddel de insecten tegengaan. Van luis gaat een beukenhaag niet dood. Het is wel mogelijk dat er een groeiachterstand optreedt, daarom is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.


Hoe moet de beukenhaag gesnoeid worden?

U kunt uw beukenhaag het beste één tot twee keer per jaar snoeien met een heggeschaar. Het voorjaar ende herfst hebben de voorkeur, in de periode maart tot en met augustus. Wanneer u begint met snoeien kunt u het beste van boven naar beneden werken. Om het snoeien van een beukenhaag goed op poten te zetten heeft u niet veel materiaal nodig: een handheggenschaar of een elektrische heggenschaar is voldoende. Door beukenhagen taps te snoeien, krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Staan uw hagen op een zonnige plek met veel lichtinval, dan kunt u de hagen zonder problemen recht snoeien. Kijk ook bij beukenhaag algemene info voor meer algemene informatie over beukplanten.


Bestel online beukplanten via onze webshop

Op onze online webshop beukplanten.nl kunt u eenvoudig online beukplanten bestellen. Wij leveren via onze kwekerij uitsluitend beukenhaag planten met blote wortel. U kunt bij ons terecht voor de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea) en de groene beuk (Fagus Sylvatica). We hebben tevens een ruim assortiment taxushaag planten. Wanneer u online bestelt, zorgen wij ervoor dat de planten zo kort mogelijk voor verzending in onze kwekerij worden gerooid en zo snel mogelijk bij u aan huis worden bezorgd. U kunt tevens het aflevermoment kiezen bij het bestellen. U kunt ook uw bestelling ophalen bij onze bedrijfslocatie te Etten-leur. Heeft u vragen of opmerkingen over uw bestelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Neem contact met ons op via het contactformulier.