Winkelwagen Geen producten
Vragen ?  Bel 085-303 6415 of
vul het contactformulier in. 


Planten van eigen boomkwekerij

Beukenhaag planten  wanneer en hoe, info en tips ?

 

Wanneer beukenhaag planten ?


Beukenhaag planten vanuit de vollegrond (met blote wortel) kan vanaf ongeveer half/eind oktober tot en met begin/half april vanwege het in rust gaan van de planten. Hierdoor is er minder uitvalkans. Tijdens een vorstperiode is het niet mogelijk beukenhaag te planten. In het najaar tot en met het voorjaar zijn de planten in rustfase en kunnen de beuk  planten worden gerooid en geplant . Beukenhagen worden ook in pot geteeld, hiermee kan er ook in de zomer worden geplant of jaarrond. Wij verkopen deze zelf niet, omdat we zijn gespecialiseerd in de vollegrond. Bij onze beukenhaag kwekerij kunt u tussen half oktober en half april bestellen. Eventueel reserveren berhoord ook tot de mogelijkheden. Bij zonnig, schraal weer, opletten dat de wortels van de beuk planten niet uitdrogen. Door hier rekening mee te houden zorg je voor de optimale planttijd van het planten van een beukenhaag en of haagbeuk.

Houdt er rekening mee, dat als de planten zijn geplant, er nog voldoende water wordt gegeven bij drogere perioden. Bij nattere grond is het raadzaam om drainage aan te leggen.  Dit zijn enkele belangrijke tips omtrent het wanneer planten van een haag, en na het planten. Verder op deze pagina wordt uitgelegd waar nog meer rekening mee gehouden dient te worden. 


 

Als u ook zo'n mooie fagus beukenhaag in de tuin wilt, is het verder belangrijk om te weten dat u kunt kiezen tussen 2 verschillende kleuren, de groene fagus en de rode fagus, deze zijn beide bladhoudend, en hebben beide in de winter bruin blad. In het voorjaar en de zomer heeft de groene fagus de groene bladeren en de rode fagus de dieprode kleur van blad. Er bestaat verder ook de haagbeuk, de carpinus betulus, deze is bladverliezend in de winter. 

Wat is het verschil tussen beukenhaag of haagbeuk?


Er is wat verwarring door het naamgebruik die qua uitdrukkingen nogal op elkaar lijken.. De 2 soorten zijn echt verschillende soorten, die toch ook wel weer wat van elkaar weg hebben. De beukenhaag is als soort genoemd de fagus sylvatica. De haagbeuk is familie van de berk en wordt ook wel carpinus betulus genoemd. 
De visuele verschillen zitten in het blad, carpinus heeft een wat kartelendere rand, en heeft een iets andere groene kleur. De blad van de fagus is wat glanzender dan de carpinus. Een ander groot verschil is dat de haagbeuk carpinus wat bladverliezender is in de winter dan de beukenhaag. Verder doet de haagbeuk carpinus-betulus het wat beter op zwaardere, nattere grond en of kleigrond. 


Via deze webshop beukplanten.nl kunt u ook de planten bestellen. Wij leveren uitsluitend beukenhaag planten met blote wortel via onze eigen boomkwekerij. De beukenhaag planten die wij kunnen aanbieden zijn de groene beuk (fagus sylvatica) en de rode beuk (fagus sylvatica atropunicea). Als u de planten besteld, zorgen wij ervoor dat de planten op de kwekerij worden gerooid, en zo snel mogelijk bij u worden bezorgd. Ophalen kan ook op onze bedrijflocatie in Etten-leur. Haagbeuk planten zijn de carpinus betulus, deze is bladverliezend. De carpinus betulus bieden we zelf niet aan.Naast het aanbieden van de beukenhagen kunnen wij ook taxushaag planten aanbieden. Tevens zijn we bezig met het opzetten van een andere webshop, om een nog breder aanbod te kunnen aanbieden. 

Zie hiervoor ons aanbod taxushaag planten

Op deze pagina een aantal handige tips voor het planten van de beuk  voor uw beukenhaag. Een beukenhaag planten is niet zo moeilijk, ook al heeft u niet zoveel verstand van aanplanten. Een beukenhaag planten gaat goed als er rekening wordt gehouden met een aantal tips die op deze pagina worden uitgelegd. Allereerst wordt er ingegeaan op welke grondsoort geschikt is, hierna volgt de berekening voor hoeveel planten u nodig heeft, en daarna de tips voor het planten van de haag. De uitleg betreft een compacte samenvatting, mochten er nog andere vragen zijn, neem gerust contact met ons op per mail of telefonisch. 

Welke grondsoort is geschikt om fagus sylvatica te planten?

Het liefst houdt de fagus sylvatica, van luchtige open grond. Bij nattere zandgrond, of kleigrond is het een must om de grond te mixen, met een bemeste tuinaarde, DCM vivimus of andere compost. Dit kan makkelijk worden gedaan bij het graven van de gleuf, de DCM of compost te mixen met de klei/zand die uit de gleuf komt, en deze weer terug te plaatsen. Hierdoor krijgen ook de planten gelijk een basisbemesting, en kan er voldoende zuurstof bij de wortels komen. Ook op gewone zandgrond is dit een aanrader. Dan biedt de DCM vivimus of compost een basisbemesting voor de planten. 
 

Bereken eerst hoeveel planten u nodig heeft.

Hoe kleiner de plant is, hoe dichter de planten naast elkaar kunnen worden geplant. Vandaar de verschillende aantal stuks per meter. Grotere planten hebben grotere wortels en meer ruimte nodig, om te kunnen groeien. Vandaar dat deze planten verder uit elkaar gezet dienen te worden. De haag wordt door enkele keren snoeien steeds dichter waardoor er uiteindelijk een volle haag onstaat. 
Afhankelijk van de grootte van de plant kunnen de volgende aantallen per strekkende meter worden gehanteerd: 

maat 40-60 cm    : enkele rij 6 stuks, dubbele rij  10 stuks
maat 60-80 cm    : enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
maat 80-100 cm  : enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
maat 100-125 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 125-150 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 150-175 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks, dubbele rij 7/9 stuks
Hierdoor heeft u de ideale plantafstand van een beukenhaag
Enkele rij :  *  *  *  *  *  Voordelen enkele rij: voordelig en sneller planten 
Dubbele rij: *  .*  .*  . * .    Voordelen dubbele rij: Een vollere en dichtere haag
Houdt er wel rekening mee, dat je bij een dubbele haag voldoende breedte hebt voor de gleuf, en om de planten in verband te planten. 
Door het aantal strekkende meters te vermenigvuldigen met het aantal per meter kun je eenvoudig het totaal aantal planten uitrekenen die u nodig heeft, 

Verdere tips om een beukenhaag te planten

 • Zorg ervoor dat als u de planten ontvangt, de wortels niet laat uitdrogen. Wanneer de planten niet direct worden geplant zorg dan voor de volgende maatregelen; bewaar ze uit de wind en in de schaduw, of kuil ze tijdelijk op.
 • Dompel de wortels NOOIT in het water.( dit in verband met de aanwezige schimmels Mycorrhiza)
 • De wortels wel nat sproeien voor het planten
 • Zorg voor een goede gleuf, van minimaal 35 cm diep en 20 cm breed. Bij een dubbele haag houdt dan een breedte van 30 cm aan. Ook de grond onder de gleuf goed losmaken. De grond moet open, en luchtig zijn. ( Dus niet  planten als de grond nat en dichtgeslagen is)
 • Voeg eventueel DCM vivimus, of PHC Treesaver toe. Hierdoor slaan de planten sneller aan, en is er minder uitvalkans. Op zwaardere en of kleigrond is het een must, om DCM vivimus, pot/turfgrond  toe te voegen aan de planten. De wortels hebben zuurstof nodig. Door het toevoegen van deze producten wordt de uitvalkans  verkleind. 
 • Plant de beukenhaag plant net zo diep als de plant heeft gezeten op de kwekerij, en stamp de grond aan.
 • Water geven is niet direct noodzakelijk, belangrijker is om dit te doen als de planten aan de gang zijn, en bij drogere periode in het voorjaar en in de zomer. 
 

Nazorg na het planten van de fagus sylvatica , groene en of rode beukenhaag

Nadat de beukenhaag planten, fagus sylvatica, zijn geplant is het goed om met de volgende zaken rekening te houden. 
 • Zorg ervoor dat fagus sylvatica planten voldoende water krijgen, vooral bij drogere perioden in het voorjaar en de zomer. Dit kan eventueel met een druppelslang, of met gewone irrigatie uit de tuin. 
 • Bij overmatige regenval, zorg voor goede ontwatering of eventueel drainage
 • Snoei de haag 2 keer per jaar of 1 keer per jaar voor de langste dag, meer info zie bemesten en snoeien beukenhaag
 • Bemest de beukenhaag na 1 jaar bij, met bijvoorbeeld dcm mix, humuforte, koemestkorrels of gewone NPK- mix
 • De beukenhaag kan verder hoofdzakelijk nog last krijgen van witte vlieg en of beukenbladluis. Met een straal water zijn de luis in het begin weg te krijgen. Mocht dit onvoldoende werken dan zal een bespuiting plaats kunnen vinden.  Van de luis gaat een beukenhaag zomaar niet dood, maar er kan wel groeiachterstand optreden.

Hoe moet de beukenhaag gesnoeid worden?

Om uw beukenhaag goed te onderhouden kunt u deze het beste één tot twee keer per jaar snoeien met een heggeschaar (voorjaar en herfst). De beste periode om uw beukenhaag te snoeien is in de periode maart tot en met augustus. Zie hiervoor ook beukenhaag snoeien. Wanneer u begint met snoeien kunt u het beste van boven naar beneden werken. Meestal worden beukenhagen taps gesnoeid, zodat ze ook aan de onderkant voldoende licht krijgen. Heeft u de hagen geplant op een plek waar veel lichtinval is, dan kunt u de hagen ook recht snoeien.

Voor het planten van taxushagen zie de handleiding in de bijlage bij de producten van taxushagen. 

Voor meer algemene informatie en andere info zie hiervoor beukenhaag algemene info .Zijn er andere vragen/opmerkingen neem gerust contact met ons op. Mail naar info@beukplanten.nl of neem contact met ons op via het contactformulier.

 

* = prijzen zijn inclusief BTW Powered by CCV Shop webwinkel software