Winkelwagen Geen producten
Vragen ?  Bel 085-303 64 15 of mail info@beukplanten.nl
 

Beukenhaag planten wanneer en hoe, en tips ?

Tijdstip en optimale planttijd beukenhaag planten vollegrond met blote wortel


Het ideale tijdstip van beukenhaag planten met blote wortel is vanaf ongeveer eind oktober tot en met half/ eind april vanwege het in rust gaan van de planten. Hierdoor is er minder uitvalkans. Tijdens een vorstperiode is het niet mogelijk te planten. Bij zonnig, schraal weer, opletten dat de wortels niet uitdrogen. Door hier rekening mee te houden zorg je voor de optimale planttijd van een beukenhaag. 
 

Via deze webshop beukplanten.nl kunt u ook de planten bestellen. Wij leveren uitsluitend beukenhaag planten met blote wortel via onze eigen boomkwekerij. De beukenhaag planten die wij kunnen aanbieden zijn de groene beuk (fagus sylvatica) en de rode beuk (fagus sylvatica atropunicea).

Op deze pagina een aantal handige tips voor het planten van de beuk  voor uw beukenhaag. Een beukenhaag planten is niet zo moeilijk, ook al heeft u niet zoveel verstand van aanplanten. Een beukenhaag planten gaat goed als er rekening wordt gehouden met een aantal tips die op deze pagina worden uitgelegd. De uitleg betreft een compacte samenvatting, mochten er nog andere vragen zijn, neem gerust contact met ons op per mail of telefonisch. 

Welke grondsoort is geschikt?

Het liefst houdt de fagus sylvatica, van luchtige open grond. Bij nattere zandgrond, of kleigrond is het een must om de grond te mixen, met een bemeste tuinaarde, DCM vivimus of andere compost. Dit kan makkelijk worden gedaan bij het graven van de gleuf, de DCM of compost te mixen met de klei/zand die uit de gleuf komt, en deze weer terug te plaatsen. Hierdoor krijgen ook de planten gelijk een basisbemesting, en kan er voldoende zuurstof bij de wortels komen. Ook op gewone zandgrond is dit een aanrader. Dan biedt de DCM vivimus of compost een basisbemesting voor de planten. 


Bereken eerst hoeveel planten u nodig heeft.

Afhankelijk van de grootte van de plant kunnen de volgende aantallen per strekkende meter worden gehanteerd:

maat 40-60 cm    : enkele rij 6 stuks, dubbele rij  10 stuks
maat 60-80 cm    : enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
maat 80-100 cm  : enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
maat 100-125 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 125-150 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 150-175 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
maat 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks, dubbele rij 7/9 stuks

Hierdoor heeft u de ideale plantafstand van een beukenhaag
Enkele rij :  *  *  *  *  *  Voordelen enkele rij: voordelig en sneller planten 
Dubbele rij: *  .*  .*  . * .    Voordelen dubbele rij: Een vollere en dichtere haag

Door het aantal strekkende meters te vermenigvuldigen met het aantal per meter kun je eenvoudig het totaal aantal planten uitrekenen die u nodig heeft, 
  

Verdere tips beukenhaag planten

  • Zorg ervoor dat als u de planten ontvangt, de wortels niet laat uitdrogen. Wanneer de planten niet direct worden geplant zorg dan voor de volgende maatregelen; bewaar ze uit de wind en in de schaduw, of kuil ze tijdelijk op.
  • Dompel de wortels NOOIT in het water.( dit in verband met de aanwezige schimmels Mycorrhiza)
  • De wortels wel nat sproeien voor het planten
  • Zorg voor een goede gleuf, van minimaal 35 cm diep en 20 cm breed. Bij een dubbele haag houdt dan een breedte van 30 cm aan. Ook de grond onder de gleuf goed losmaken. De grond moet open, en luchtig zijn. ( Dus niet  planten als de grond nat en dichtgeslagen is)
  • Voeg eventueel DCM vivimus, of PHC Treesaver toe. Hierdoor slaan de planten sneller aan, en is er minder uitvalkans. Op zwaardere en of kleigrond is het een must, om DCM vivimus, pot/turfgrond  toe te voegen aan de planten. De wortels hebben zuurstof nodig. Door het toevoegen van deze producten wordt de uitvalkans  verkleind. 
  • Plant de beukenhaag plant net zo diep als de plant heeft gezeten op de kwekerij, en stamp de grond aan.
Voor het planten van taxushagen zie de handleiding in de bijlage bij de producten van taxushagen. 

Voor meer algemene informatie en andere info zie hiervoor beukenhaag algemene info

Zijn er andere vragen/opmerkingen neem gerust contact met ons op. Mail naar info@beukplanten.nl of neem contact met ons op via het contactformulier.
Groene beukenhaag vanuit de vollegrond, foto eigen kwekerij
Groene beukenhaag vanuit de vollegrond, foto eigen kwekerij
Rode beukenhaag foto eigen kwekerij
Rode beukenhaag foto eigen kwekerij
Goed moment om te planten vanuit de vollegrond

      27-08-2019  

Goed moment om te planten vanuit de vollegrond Verschillende momenten om beukenhaag te planten? Er zijn een aantal mogelijkheden en uitgangsmateriaal om een  beukenhaag te planten.  Via onze webshop is het alleen mogelijk om planten te bestellen vanuit de vollegrond met blote wortel. Dit seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot half april. Dit is mede afhankelijk van het weer, en in rust gaan van de plant. Hierdoor wordt uiteindelijk de uitvalkans verkleind . Voordeel van blote wortel :relatief goedkoop. Nadeel: Niet het hele jaar verkrijgbaar.  Een andere mogelijkheid is potgeteeld, deze zijn jaarrond verkrijgbaar, deze kunnen wij zelf niet leveren, voordeel: jaarrond te leveren, nadeel: relatief duurder.  Verder worden er nog totale haagconcepten of beukenhagen met kluit aangeboden.   

Lees meer

 

* = prijzen zijn inclusief BTW Powered by CCV Shop webwinkel software