Beukenhaag planten? Meer info en advies om beukenhaag te planten.

Wilt u een beukenhaag planten en vraagt u zich af hoe, in welk seizoen en wanneer precies een beukenhaag planten het meest optimaal is? Via deze webshop geven we antwoord op de vraag wanneer u het beste een beukenhaag kunt planten en geven we tips over het planten van een beukenhaag, rekening houdend met onder andere verschillende grondsoorten. Ook geven we tips over hoe u het beste uw beukenhaag kunt snoeien en de nazorg. Zo kunt u jarenlang genieten van de beukenhaag na het planten.Naast de groene en rode beukenhaag fagus sylvatica bladhoudend, 
bieden we ook haagbeuk carpinus betulus aan bladverliezend. Kijk hieronder voor het aanbod. 
carpinus betulus aanbod
 

Een beukenhaag planten: wanneer en in welk seizoen?

Een beukenhaag planten, wanneer en in welk seizoen kan dat?
Dit is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Wij zijn gespecialiseerd in de vollegrond beukenhagen, daarom verkopen wij uitsluitend vollegrond beukenhagen met blote wortel.
Een beukenhaag planten vanuit de volle grond (met blote wortel) kan het beste in het na seizoen tot en met het begin van de lente. Wanneer u de beukenhaag het beste kunt planten in dit seizoen is dus: vanaf half of eind oktober tot en met begin of half april.
De beukenhaag gaat in de winter ‘in rust’, waardoor het planten het beste in het seizoen ervoor of erna gedaan kan worden. Hierdoor is er tevens minder uitvalkans bij de beukenhaag. 
Gedurende een zwaardere vorstperiode is het planten van een beukenhaag niet mogelijk. Daardoor kunt u het beste de winter vermijden wanneer u de beukenhaag wilt planten en u houden aan het hier beschreven seizoen.
 

Kan de beukenhaag in de schaduw?

De beukenhaag gedijt het beste in de schaduw. Ook een plek waar de beukenhaag in de halfschaduw staat, is geen ramp voor de haag. Op deze plekken zal de plant ook gezond blijven, maar misschien wat minder hard groeien. Het is dus geen probleem om uw beukenhaag in de schaduw of in de halfschaduw te plaatsen; wat zon kan geen kwaad, zolang de beukenhaag maar niet de hele dag volop in de zon staat.
 

Weersomstandigheden tijdens planten

Tijdens het planten is het goed om ook rekening te houden met het weer. 
Bij zonnige dagen en / of wind, is het allerbelangrijkste om de wortels niet te laten uitdrogen. Bedek de wortels eventueel tijdelijk met een zeil. De planten zitten bij ons zodanig verpakt op de pallet, dat de wortels niet kunnen uitdrogen tijdens vervoer. Bij zonnig weer en weinig regen kunt u de planten het beste goed aanwateren.

Bij nat weer, en veel regen, is het belangrijk om in de gaten te houden dat de grond niet te nat is. De wortels hebben niet graag natte voeten. Eventueel kan door met de schop in de grond worden gekeken of de grond niet te droog of te nat is. 

De planten kunnen tegen lichte, matige vorst. Het is wel van belang als het zwaarder vriest, om te kijken dat u zelf wel de grond kunt bewerken, en u zodanig de gleuf kunt maken.
 

Hoeveel planten heb ik nodig voor een beukenhaag per meter?

Voordat u begint met planten, dient u uiteraard te weten hoeveel planten u nodig heeft. Het is goed om te weten hoeveel beuken per meter u in de tuin wilt planten. Wanneer u een beukenhaag gaat planten moet er voldoende afstand tussen de verschillende planten zitten. Hiervoor geldt: hoe kleiner de plant, hoe dichter deze in verhouding tot anderen geplant kan worden. Het aantal stuks beukenhaag per meter hangt daarom af van de grootte van de plant.

Grotere planten hebben grotere wortels, waardoor ze meer ruimte nodig hebben om te kunnen groeien. Om deze reden dienen grote planten verder uit elkaar gezet te worden. Hoeveel beukenhaag u per meter nodig hebt, verschilt dus ook enigszins per plant. Hoe vaker u snoeit, hoe dichter de haag wordt. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een volle haag. Hierbij kunt u het beste het aanbevolen aantal keren, dus een of twee keer per jaar, snoeien. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende groottes en aantallen beukenhaag per strekkende meter. Dit zijn de ideale plantafstanden voor een beukenhaag:
 • 40-60 cm: enkele rij 6 stuks, dubbele rij  10 stuks
 • 60-80 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
 • 80-100 cm: enkele rij 5/6 stuks, dubbele rij  9/10 stuks
 • 100-125 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 125-150 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 150-175 cm: enkele rij 5 stuks, dubbele rij 9 stuks
 • 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks, dubbele rij 7/9 stuks

Enkele rij :  *  *  *  *  *  Voordelen enkele rij: voordelig en sneller planten 
Dubbele rij: *  .*  .*  . * .    Voordelen dubbele rij: een vollere en dichtere haag

Houdt u er wel rekening mee, dat u bij een dubbele haag voldoende ruimte heeft voor de gleuf en om de beukenhaag in verband te planten. Vermenigvuldig het aantal beukenhaag per meter met het aantal strekkende meters om eenvoudig het totaal aantal planten uit te rekenen wat u nodig heeft. U kunt een beukenhaag in een enkele of dubbele rij planten. U kunt de planten zowel naast elkaar als zigzag planten.


 

Is de beukenhaag giftig?

U hoeft zich geen zorgen te maken dat de beukenhaag giftig is. U kunt deze plant met een gerust hart planten in een tuin waar nieuwsgierige kinderen of dieren in rondlopen, de haag is namelijk niet gevaarlijk. Let er wel op dat loslopende dieren, zoals konijnen, niet te veel eten van het blad en zeker geen oud blad eten (dat kan niet verteerd wordt snel een sterke afzetting van kurkstof plaatsvindt. Dit is niet schadelijk voor de plant zelf).
 

Waar kan een beukenhaag niet tegen?

De beukenhaag is een plant met weinig zwaktes. Natuurlijk kan de haag dood gaan door te veel of te weinig water en zijn er een paar ziektes die af en toe bij de beukenhaag voorkomen, maar over het algemeen is de beukenhaag een erg sterke plant. Wanneer u de beukenhaag goed verzorgt, regelmatig snoeit en jaarlijks bemest, zorgt dat voor een gezonde plant. Het enige waar u echt op moet letten is de grond. Een grond die standaard erg vochtig is, is niet geschikt voor de beukenhaag. Heeft u bijvoorbeeld te maken met kleigrond, dan kunt u het beste kiezen voor een andere soort haagplant.
 

Hoeveel water heeft een beukenhaag nodig?

De beukenhaag heeft voldoende water nodig, maar niet te veel. Wanneer de beukenhaag bij u in de tuin staat, hoeft u deze nauwelijks bij te wateren. Heeft u de beukenhaag net geplant, dan kan het verstandig zijn om deze wat extra water te geven. Ook wanneer het voor een langere periode erg droog is, kunt u de plant het beste een paar keer extra bij wateren. Zo voorkomt u dat de plant uitdroogt. 
 

Wat voor ziekten komen voor bij de beukenhaag?

De Beukenhaag is een sterke plant, maar dat betekent niet dat er geen ziektes voor kunnen komen. Door ziekte in de beukenhaag zo snel mogelijk te herkennen, kun je direct handelen. Zo ben je eventuele sterfte van de beukenhaag door ziektes voor. De meestvoorkomende ziekten bij de beukenhaag zijn de meeldauw, spintmijt, spanrupsen en beukenbladluis. Klik hier voor meer informatie over de ziekten bij de beukenhaag en hoe deze te bestrijden.
 

Wat te doen tegen bladluis bij beukenhaag?

Het kan gebeuren dat uw beukenhaag last krijgt van bladluis, een van de meest voorkomende ziekten. Een kleine hoeveelheid bladluizen kan weinig kwaad voor een volwassen, gezonde beukenhaag. Het is echter wel goed om dit in de gaten te houden, gezien de bladluizen uw beukenhaag wel kunnen beschadigen. Een goede en effectieve techniek om bladluizen van uw beukenhaag te verwijderen en de ziekte tegen te gaan is door met een harde waterstraal op de plant te spuiten. U spuit de luizen zo van de haag af. Heeft u wel te maken met een serieuze plaag, dan kunt u ervoor kiezen om lieveheersbeestjes uit te zetten, of bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
 

Welke grondsoort is geschikt voor het planten van de beukenhaag?

De Fagus Sylvatica kunt u het beste in open en luchtige grond planten. Bij natte zandgrond of kleigrond is het een must om de grond te mixen met bemeste tuinaarde. U kunt ook kiezen voor DCM vivimus of andere compost, zolang dit goed gemixt wordt met de zand-of kleigrond. Dit kan makkelijk worden gedaan tijdens het graven van de gleuf of het gat waarin u de beukenhaag gaat planten. De DCM of compost kunt u mixen met klei of zand dat uit de gleuf komt. Vervolgens kunt u de beukenhaag in de gleuf of in het gat plaatsen. Hierdoor krijgen de planten direct een basisbemesting. Het zorgt er ook voor dat er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen. Ook op gewone, losse zandgrond is dit aan te raden. Hierdoor heeft u gelijk een basisbemesting. U kunt op deze manier tevens een beukenhaag verplanten.
 

Tips voor het planten van een beukenhaag

Met onderstaande tips kunt u eenvoudig zelf een beukenhaag planten.

 • Laat de wortels van de planten niet uitdrogen wanneer u de planten ontvangt. Zorg ervoor dat de planten uit de zon en wind en in de schaduw bewaard worden, wanneer de planten niet direct worden geplant. U kunt de planten ook tijdelijk opkuilen.
 • Dompel de wortels in geen geval in het water, in verband met de aanwezige schimmels (Mycorrhiza).
 • Sproei de wortels wel nat voor het planten.
 • Zorg voor een gleuf die voldoende ruimte biedt voor de planten. Hierbij kunt u aan afstand van minimaal 35cm diep en 20cm breed aanhouden. Bij een dubbele haag kunt u een breedte van 30cm aanhouden.
 • Maak de grond onder de gleuf goed los. De grond dient open en luchtig zijn. Begin dus niet met planten als de grond nat en dichtgeslagen is.
 • Voor extra voeding kunt u DCM vivimus, of PHC Treesaver toevoegen. Hierdoor slaan de planten sneller aan en is er minder uitvalkans.
 • Op zwaardere en/of kleigrond is het een must om DCM vivimus of pot-of turfgrond  toe te voegen aan de planten. De wortels hebben namelijk zuurstof nodig. Door het toevoegen van deze producten wordt de uitvalkans verkleind.
 • Bij natte grond is het raadzaam om drainage aan te leggen. 
 • Het planten van de beukenhaag  doet u op dezelfde diepte als waarin de plant heeft gezeten op de kwekerij. Stamp vervolgens de grond aan om de plant voldoende ondersteuning te geven.
 • Water geven is niet direct noodzakelijk, belangrijker is om dit te doen als de planten al enige tijd in de grond staan en groeien. Met name tijdens drogere periodes zoals het voorjaar en de zomer, is het belangrijk dat de planten voldoende bewaterd worden.
 • Bij zonnig weer dient u op te letten dat de wortels van de beukplanten niet uitdrogen. Door hier rekening mee te houden zorgt u voor een optimale groei van uw beukenhaag.
 

Verschillende soorten beukenhagen

Als u ook zo'n mooie bladhoudende beukenhaag in de tuin wilt, is het belangrijk om te weten dat u kunt kiezen tussen twee verschillende kleuren; de groene Fagus en de rode Fagus. Beide soorten zijn bladhoudend en in de winter verkleuren hun bladeren naar een bruine kleur. Na de winter krijgt de beukenhaag nieuw blad. In het voorjaar en in de zomer heeft de rode Fagus heeft een dieprode bladkleur, de groene Fagus heeft gedurende deze periode groene glanzende bladeren.
 

Wat is het verschil tussen een beukenhaag of haagbeuk?

De beukenhaag en de haagbeuk zijn twee verschillende soorten planten, die geen familie van elkaar zijn. De beukenhaag is familie van de beuk en wordt ook wel ‘Fagus Sylvatica’ genoemd. De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie, de Latijnse botanische naam voor deze plant is ‘Carpinus Betulus’. Je kunt de verschillen tussen deze soorten vooral terugzien in het blad. De bladeren van de haagbeuk hebben een kartelrand en hebben een iets andere groene kleur. Het blad van de beukenhaag is wat gladder en glanzender dan dat van de haagbeuk. De haagbeuk groeit daarnaast beter op zwaardere, natte grond en/of kleigrond dan de beukenhaag. Een ander belangrijk verschil is dat de haagbeuk carpinus bladverliezend is in de winter. De beukenhaag is bladhoudend en behoudt daardoor zijn blad tijdens de winter.
 

Wanneer beukenhaag verplanten of beukenhaag poten?

Bij het opvullen van een bestaande beukenhaag, kunt u ook onze beukenhaag planten. Deze planten van de beukenhaag kunt u verplanten in uw huidige haag, waardoor uw haag weer prachtig vol wordt. Kies een maat die het beste past bij uw huidige beukenhaag. U kunt kiezen voor een maat kleiner, het is dan wachten tot de gewenste hoogte is bereikt. Of kies een maat groter, en snoei de planten terug tot de hoogte van de huidige beukenhaag. Er wordt ook vaak gesproken over beukenhaag poten, dit is niets anders dan het planten van een beukenhaag. In feite is een beukenhaag verplanten of poten dus ongeveer hetzelfde.

De beukenhaag kunt u natuurlijk ook letterlijk verplanten of verplaatsen. Als u een beukenhaag wilt verplanten, maakt het niet uit of u een jonge of oude beukenhaag gaat verplanten of poten. U vraagt zich misschien af wanneer u het beste de beukenhaag kunt verplanten. U kunt de beukenhaag het beste in de rustperiode verplanten, dat is van oktober tot en met maart. De plant wordt dan niet gestoord in de groeiperiode.Zie hiervoor ons aanbod taxushaag planten.

 

Hoe een beukenhaag stekken?

Het is niet mogelijk om een beukenhaag te stekken.
 

Wanneer een beukenhaag bestellen?

Bij onze beukenhaag kwekerij kunt u tussen half oktober en half april bestellen. Reserveren behoort ook tot de mogelijkheden. Informeer geheel vrijblijvend naar mogelijkheden, door een mailtje te sturen naar onze klantenservice of door ons te bellen. Wij helpen u graag!
 

Nazorg na het planten van de Fagus Sylvatica, groene en of rode beukenhaag

Nadat de beukenhagen zijn geplant kunt u met goede nazorg de beukenhagen in topconditie houden.
 • Geef de Fagus Sylvatica planten voldoende water. Dit is vooral belangrijk tijdens drogere periodes zoals het voorjaar en de zomer. Dit kan door middel van een druppelslang, of door een andere vorm van irrigatie.
 • Zorg voor goede ontwatering of drainage bij overmatige regenval.
 • Het is aan te raden om de haag 2 keer per jaar of 1 keer per jaar te snoeien, maar altijd voor de langste dag. Kijk voor meer info bij tips voor onderhoud van uw beukenhaag.
 • Bemest de beukenhaag na 1 jaar bij. gebruik hiervoor DCM-mix, Humuforte, koemestkorrels of NPK-mix.
 • Krijgt uw beukenhaag last van insecten of plagen zoals beukenbladluis of witte vliegen? Dan wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Door de beukenhagen met een tuinslang en een flinke straal water af te spoelen, krijgt u luizen en vliegen weg. Mocht dit onvoldoende werken, dan kunt u door middel van een bespuiting met een bestrijdingsmiddel de insecten tegengaan. Van luis gaat een beukenhaag niet dood. Het is wel mogelijk dat er een groeiachterstand optreedt, daarom is het belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.
 

Hoe moet je een beukenhaag snoeien?

Wanneer het gaat om onderhoud van uw plant, dan is het belangrijk dat u weet hoe u de beukenhaag het beste kunt snoeien. Zo komen er stiekem aardig wat vragen naar boven: kun je de beukenhaag snoeien in de zon?; welke richting moet je op snoeien?; wat heb je nodig?; hoe vaak moet je snoeien en wat is het beste seizoen om te snoeien? We beantwoorden graag al deze vragen.

U kunt uw beukenhaag het beste één tot twee keer per jaar snoeien met een heggeschaar. Het voorjaar en de herfst hebben de voorkeur, in de periode maart tot en met augustus. Wanneer u de beukenhaag gaat snoeien, is het aan te raden van boven naar beneden te werken. Het enige materiaal dat u nodig heeft om uw beukenhaag te snoeien is: een hand heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Door beukenhagen taps te snoeien, krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Staan uw hagen op een zonnige plek met veel lichtinval, dan kunt u de beukenhaag zonder problemen recht snoeien. Let wel op dat u de beukenhaag niet gaat snoeien in de volle zon. De beukenhaag snoeien in de zon kan tot gevolg hebben dat u de bladeren beschadigt, waardoor de plant minder goed kan groeien. Het beste snoeit u de haag dus in de schaduw.
Na het snoeien maakt de beukenhaag nieuw blad. Kijk ook bij beukenhaag algemene info voor meer algemene informatie over beukplanten.
 

Mag je een beukenhaag snoeien in de winter?

Het is niet aan te raden om de beukenhaag te snoeien in de winter. U kunt de plant het beste snoeien in maart tot en met augustus. In de winter gaat de plant ‘in rust’ en daarna gaat deze weer bloeien. Door de beukenhaag voor de winter start te snoeien, zorgt u ervoor dat de haag weer mooie, gezonde bladeren krijgt.
 

Bestel online beukplanten via onze webshop

Op onze online webshop beukplanten.nl kunt u eenvoudig online beukplanten bestellen. Wij leveren via onze kwekerij uitsluitend beukenhaag planten met blote wortel. U kunt bij ons terecht voor de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea) en de groene beuk (Fagus Sylvatica). We hebben tevens een ruim assortiment taxushaag planten. Wanneer u online bestelt, zorgen wij ervoor dat de planten zo kort mogelijk voor verzending in onze kwekerij worden gerooid en zo snel mogelijk bij u aan huis worden bezorgd. U kunt tevens het aflevermoment kiezen bij het bestellen. U kunt ook uw bestelling ophalen bij onze bedrijfslocatie te Etten-leur. Heeft u vragen of opmerkingen over uw bestelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Neem contact met ons op via het contactformulier.
 

Waarom kiezen voor beukenhaag planten van onze eigen kwekerij?

Al onze beukenhaag planten worden op eigen kwekerij geteeld en verzorgd. Hierdoor zijn de lijnen kort en bent u verzekerd van verse, hoge kwaliteit planten. Door middel van onkruid-, ziekte- en plaagbeheersing kunnen wij de gewassen telen onder optimale omstandigheden. In droge perioden zorgen we voor extra beregening en we controleren altijd de kwaliteit van onze planten voor verkoop. Dit doen wij voor zeer scherpe prijzen, door de rechtstreekse verkoop. Lees hier meer informatie over onze boomkwekerij.
 

Verschillen tussen vollegrond en potgeteelde beukenhaag planten

Planten uit de vollegrond zijn planten die met blote wortel in de grond zijn geteeld. Het voordeel van planten uit de vollegrond is dat deze relatief goedkoop zijn. Het teelseizoen loopt van eind oktober tot half april en is mede afhankelijk van het weer en het zogenaamde ‘in rust gaan’ van de plant. Planten die in volle grond zijn geplaatst, hebben vaak een gelijkmatige wortelgroei waardoor ze een sterke basis hebben. Dit verkleint de uitvalskans van een plant. Een nadeel van planten met blote wortel is dat ze niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Naast planten uit de vollegrond kunt u ook kiezen voor potgeteelde planten. Dit zijn planten die, zoals de naam al doet vermoeden, in potten worden geteeld. Het voordeel hiervan is dat deze het hele jaar door verkrijgbaar zijn, maar dit maakt de planten ook duurder dan de vollegrondvariant. Beukplanten.nl levert uitsluitend planten uit de vollegrond met blote wortel en geen totale haagconcepten en beukenhagen met kluit.
 

Wat is de juiste plantafstand voor een beukenhaag?

Er is geen universele plantafstand voor beukenhagen, omdat de plantafstand afhangt van de hoogte van uw beukplanten en hoe dicht u de haag wilt hebben. Vijf tot zes planten per strekkende meter is voor een gemiddelde haag meestal voldoende. Een zeer hoge beukenhaag heeft tenminste 25 cm nodig tussen de verschillende beukenhagen. Van grote planten heeft u uiteraard minder nodig per strekkende meter dan kleine planten. Is het de bedoeling om een zeer dichte haag te planten, dan is het zigzag planten van de beukenhagen een goede manier om een dichte haag te creëren. U kunt ook een dubbele haag in verband planten. Voor meer tips lees onze beukenhaag tips pagina.
beukenhagen van eigen kwekerij.